Så växer turismen i Norrbotten och Luleå

Att som turist åka till Luleå och Norrbotten har under de senaste åren blivit mer och mer populärt. Under året 2018 var Luleå faktiskt en av de mest besökta platserna av turister i hela Norrland. En trend som vi kan se är att allt fler turister – även från andra länder än Sverige – väljer att söka sig norröver och turista i städer som till exempel Luleå. Stora delar av Norrbotten har mycket unika upplevelser att erbjuda turister och Luleå, som har regionens största flygplats, är ofta en utgångspunkt för resenärer i Norrbotten.

  • Luleå liger i Norrbotten
  • Tätorten har strax över 44 000 invånare

Mycket talar för Luleå som besöksmål

Det finns en rad olika faktorer som gör Luleå till ett intressant resmål för många. Bland annat har de ett stort utbud av restauranger som håller hög kvalité och även ett stort utbud av hotell i flera olika prisklasser. Luleå är regionens ledande handelscentrum och du kan ta dig in till staden centrum med endast tio minuters bil- eller bussåkande från flygplatsen. Att staden ligger just på den plats som den gör – naturnära med både hav och skog – gör att många lockas att åka till platsen för en unik upplevelse.

På vintern är det snögaranti i stort sett överallt i Norrbotten, vilket är något som speciellt utländska turister uppskattar. Många som väljer att turista i Norrbotten gör det faktiskt under vinterhalvåret. Att åka skidor, skoter och andra vinteraktiviteter är mycket populärt under denna period och det är även något som Luleå Kommun är medvetna om att turisterna värdesätter. Kommunen arbetar aktivt med att anordna diverse vinteraktiviteter runt om i staden. Utförsåkning, pimpla, långfärdsåkning på skridskor och åka pulka är bara några aktiviteter som uppskattas. Även en vintermarknad brukar anordnas en gång varje år.

Historia

Staden Luleå grundades år 1621 kring medeltidskyrkan i Gammelstad. År 1649 flyttades staden cirka en mil närmare havet till sin nuvarande plats på grund av landhöjningen. Något som historiskt har format Luleå kommun är skogen, havet, malmen och älven. Luleå blev år 1865 residensstad i Norrbottens län. Malmbanan som invigdes år 1888 skapade mycket arbete och gjorde att befolkningen fördubblades fram till 1900-talet. Järnverkets tillkomst på 1940-talet ledde till en explosiv utveckling av staden med bland annat stor inflyttning. Luleås tekniska högskola, startad 1971, inledde en helt ny epok.

Luleå skärgård

Luleå har en enastående skärgård som är väl värt ett besök. Skärgården har över tusen öar med en varierande natur och ett unikt djur- och växtliv. Luleå skärgård är faktiskt världens enda bräckvattenskärgård med friskt vatten från älvarna, vilket påverkar både flora och fauna. Sandön, Småskär och Junkön är några av de mest besökta öarna. Under sommaren trafikeras öarna av den kommunala skärgårdstrafiken. Under hela året kan du som turist nu hyra övernattningsstugor runt om i skärgården. Det är även möjligt att boka en bastu för en trevlig kväll med sällskapet.

Så fortsätter turismen att växa

Som tidigare nämnt har turismen i hela Norrbotten vuxit kraftigt de senaste åren. Det har framförallt varit vinterhalvåret som lockat turister, inte minst på grund av de unika norrskenen. Att det är ljust dygnet runt på somrarna är också något många turister tycker är häftigt att uppleva. Samarbetet mellan olika sevärdheter och turistmål i Norrbotten väntas öka, till exempel bussförbindelser, i och med det kommer turismen fortsätta att växa.