Populära sevärdheter i Luleå

Luleå är en stad uppe i nordliga Sverige vid kusten. De har en långa historia av stålindustrin och att frakta via deras stora hamn. I Luleå ligger ett av Sveriges största universitet, Luleås tekniska universitet som drar till sig många studenter. Luleå är en väldigt vacker stad i Norrland som bjuder på en fantastik och unik miljö. Det finns många sevärdheter att besöka året runt som finns tillgängliga för både stora och små. I Luleå blir det aldrig tråkigt, det finns alltid saker att göra och att hitta på.

  • Mycket historia
  • Ett rikt kulturarv
  • Vacker natur

En promenad igenom centrum

En av de enklaste sakerna att göra i Luleå är att ta en promenad genom centrum. Genom den vandringen kommer du att bjudas på en syn av många intressanta sevärdheter. Går du längs med Gültzauudden precis vid vattnet, kommer du att upptäcka mycket konst av framförallt lokala konstnärer som står uppställt där. Allt som finns där är omgiven av den härliga naturen och smälter samman på ett vackert sätt. Det är ett bra tillfälle att få se lite kultur och samtidigt bekanta dig med de lokala konstnärernas olika verk.

Luleå är en stad med en mycket lång historia. Allt från den berömda stålindustrin till militären har tagit en stor plats i denna stad och har påverkat hur den ser ut idag. Kommer du till Hermelinsparken ligger där Norrbottens Museum. Den innehåller en mängd olika utställningar som sammanfattar livet i Luleå från början till idag. Allt från Norrbottnisk folklivshistoria till den samiska historian. Fortsätter promenaden vidare till centrum finns det flera byggnader som är från den gamla tiden och visar på ännu mer utav Luleås rika och historiska liv.

Luleås skärgård

Är det djur och natur som lockar finns det Luleås skärgård. Den består av totalt 1 312 öar, skär och kobbar. Tillsammans bildar dem sandstränder och välbevarade detaljer som olika byggnader och historiska arv. I skärgården finns det även ett väldigt unikt växt- och djurliv vilket ger dig möjligheten att se något mycket speciellt. Där finns det bland annat sälar att titta på, men även fåglar och smådjur i alla dess sorter. Unika växter tar också plats vilket skapar ett underbart naturparadis. Ta en båt och promenera runt för att få uppleva allt.

Kyrkstaden

Om du reser bara en mil utanför den centrala delen av staden, ligger en Gammelstads kyrkstad. Den staden finns med på Unescos lista av världsarv. Detta är en kyrkstad med över 400 kyrkstugor som står grupperade runtomkring Norrlands största stenkyrka från medeltiden. Detta är en unik upplevelse både i det historiska och kulturella aspekten, men även en underbar skåning över något unikt du inte kan se någon annanstans. Där anordnas det flera guidningar året runt, men det finns även caféer där du kan avnjuta en god kopp kaffe och kaka.

Friluftsmuseet Hägnan

I närheten av kyrkstaden ligger friluftsmuseet Hägnan. Där finns det bland annat små stugor utställda som ger en upplevelse av att resa i tiden. Det finns även café där du kan stanna och ta en paus och en mötesplats med djur att klappa på. En perfekt upplevelse för familjen.