Detta händer i Luleå

Är du bosatt i Luleå eller planerar du en rolig resa norröver? Då är det här staden där du aldrig får tråkigt. Här finns det utrymme för att njuta av den vackra naturen och även för att hitta på saker inne i centrum. Luleå ligger beläget vid den storslagna Lule älv, på den östra sidan av kusten i norra Sverige. Norrbotten är en magisk plats med hemvist för både Abisko naturreservat och Kiruna. Luleå hamnade på kartan även internationellt när staden blev värd för Facebooks datacenter och dess servrar.

  • Det bor 77 700 invånare i Luleå
  • Namnet Luleå kommer ursprungligen från samiskan

En liten titt inuti Luleå

Nära till naturupplevelser

I Luleå med omnejd finns det gott om härliga utflyktsmål där du får komma nära den fridfulla naturen. En möjlighet är att du tar dig en båttur ut i skärgården. Ta chansen att utforska över tusen öar. Klubbviken havsbad är en trevlig badplats under sommaren. Ta dig fram längs stränderna på en så kallad fatbike eller paddla kajak. Njut av att få sanden mellan tårna och ta del av sommarens många soltimmar. Om du stiger ombord på skärgårdsbåten M/S Laponia kan du utforska de vackra skärgårdsöarna medan du sitter bekvämt och avnjuter en middag ombord.

Om du fortfarande är badsugen finns det också vackra badstränder nära Luleå. Gültzauudden är en trevlig strand som ligger relativt nära centrum och är enkel att promenera till. Om du vill ta dig ut i skogen är det Bälingebergets trevliga naturreservat som gäller. Det höjer sig 139 meter över havet och är en härlig naturupplevelse där du kan strosa runt på några av vandringslederna. Att cykla dit är också en ganska trevlig rutt. Här kan du förvänta dig vackra vyer, spännande grottor och chansen att grilla på flertalet rastplatser.

Chans för shopping i Luleå

Om du letar efter bra shopping, finner du det i Luleå! Du kan till exempel besöka gallerian Shopping som är från 1955. Utöver den finns det andra gallerior som Strand Galleria och Smedjan. Om du hellre vill besöka ett shoppingstråk, bege dig gärna till centrum och Storgatan samt Kungsgatan. När du tar dig runt i centrum för att spana in butiksutbudet finns det också möjlighet att kolla in den fina och unika arkitekturen. Luleås nygotiska domkyrka och handelsträdgården Bergströmska gården är några exempel. Den senare har en finsk-rysk träarkitektur.

Sportaktiviteter som passar alla

Om du är på jakt efter en någorlunda aktiv semester, kan du med fördel besöka någon av Luleås sporthallar som till exempel Arcus sporthall där du kan träna på någon av löparbanorna och besöka det intilliggande gymmet. På Rörbäcks Camping & Havsbad kan du delta i aktiviteter som minigolf. Om du föredrar simning är ett besök på Råneå badhus väl värt ett besök. Det finns också en go kart-bana när du vill njuta av fartfyllda aktiviteter. När snön faller finns det möjligheter att åka skidor i Måttsundabacken. Det här är en passande vinterstad.

Luleå har ett rikt utbud och en stillsam lunk

Luleå är perfekt för den som vill ha ett stort utbud av upplevelser och aktiviteter men ändå föredrar en lite mindre stad med en behaglig lunk. Här kan du utnyttja naturen utan att det kostar allt för mycket, inte minst att skåda den vackra midnattssolen. Samtidigt kan du utöva mer fartfyllda hobbies som kajakpaddling. Här finns allt för hela familjen!