Det svenska Lappland

Lappland är vårt lands nordligaste landskap. Det tar även upp en fjärdedel av hela Sverige, vilket gör det till det största av alla landskap. Naturen består av mestadels barrskog, fjällbjörkskog, tundra och fjäll, vilket tillsammans skapar en väldigt vacker miljö. Varje år kommer det turister till Lappland av olika anledningar, främst för att ta del av den unika upplevelsen som inte går att hitta på någon annan plats. Förbered dig på att träffa andra kulturer, ta del av en annan miljö och hitta den aktivitet som passar dig.

  • Vacker natur
  • Träffa en annan kultur
  • Bästa skidbackarna

Norrskenet

Det som drar de flesta turister till Lappland är bland annat norrskenet. Det är en unik upplevelse som är svår, faktiskt nästintill omöjlig, att ta del av någon annanstans i Sverige. För att uppleva de fantastiska ljusen och färgerna bör du resa till Lappland för att bevittna dem. Norrskenet syns bäst under vinterhalvåret och då är det även den bästa tiden att resa. Abisko nationalpark är det mest populära resmålet när det kommer till att kunna se på norrsken men det kan ses på många olika plaster runt om i Lappland.

Det finns flera sätt du kan uppleva norrskenet på. En populär sak att göra är att ta en guidning upp på fjället för att komma in i de mörkaste delarna. Då kommer ljuset skina som klarast och det går inte att få en bättre syn av fenomenet än så. Det finns även torn med bekväma restauranger som är byggda just för ändamålet att kunna bevittna ett norrsken. För att garantera att du ska se norrskenet är det bra att stanna några nätter. Är vädret dåligt kommer nämligen inget att synas.

Vandra, jaga och fiska

Att bara uppleva naturen i sig är något unikt med Lappland. Att ge dig ut och vandra på fjället är väldigt roligt och bjuder på många vackra miljöer längs vägen. Det går att ta både långa och korta turer beroende på vad som passar dig. Många tar även med sina jakthundar upp på fjället eftersom det ger dem en möjlighet att kunna springa långt. Fiske är även populärt att göra i de friska vattnet. Framförallt flugfiske är något som drar många personer tillbaka varje år. Dessa aktiviteter gör sig bäst på sommaren.

Samisk kultur

Lappland tillhör renarna. Det är den plats som du kommer träffa på fler renar än någon annanstans. Det finns många samer som är renskötare. För dem är renen mer än bara ett husdjur, det är som en vän eller familjemedlem. Endast uppe i Lappland kan du uppleva samekultur genom museum, guidade turer, smaka på klassisk mat eller ta en tur i ett renspann. Du kommer få uppleva och ta del av en annan värld. Detta är tillgängligt året runt men vill du åka på en kälke med ett par renar rekommenderas ett besök på vintern.

Skidor

Självklart finns det fantastiska skidbackar uppe i Lappland. De sträcker ut sig för att kunna ge en fantastisk utsikt och ett roligt åk. Det passar både för nybörjare och proffs eftersom det finns många olika sorters backar att välja mellan. För den bästa snön under skidorna är det rekommenderat att du kommer under vintern.