Detta kan du göra i Norrbotten

Norrbotten är ett svenskt landskap långt uppe i de nordostligaste delarna av landet, på gränsen till Finland. Norrbottens län är Sveriges nordligaste län där Luleå är residensstad. Det nordliga läget gör Norrbotten till en utmärkt destination på vintern för den som vill uppleva ett magiskt vinterlandskap. Även sommarhalvåret bjuder på otroligt vacker natur. I Norrbotten kan du uppleva det mytomspunna norrskenet på vintern och midnattssolen som ger de ljusa nätterna på sommaren. Norr om polcirkeln går inte solen ned under horisonten rund midsommar. Det finns otroligt mycket vackert att upptäcka i Norrbotten.

  • Midnattssol och norrsken tillhör är två anledningar till att besöka Norrbotten.
  • Norrbotten har både makalöst vacker natur och härliga städer.
  • Luleå är residensstad.

Sevärdheter i Norrbottens län

Norrbottens län täcker in ett stort område och är det nordligaste länet i Sverige. Här finner du många sevärdheter, bland annat ishotellet i Jukkasjärvi, Abisko nationalpark och Kiruna kyrka. Ishotellet är en turistattraktion som årligen byggs upp av snö och is från Torneälven. Det är världens första ishotell och lockar årligen tusentals turister, både på sommaren och vintern. Jukkasjärvi ligger cirka två mil öster om Kiruna i Norrbottens län. Ishotellet arrangerar flera aktiviteter, bland annat hundspann, fiske, norrskensturer och mycket mer. Det går att bo i både varma och kalla rum. De kalla rummen är skapade av is.

Abisko nationalpark ligger söder om Torneträsk i norra Lappland. Nationalparken är en stor turistattraktion med 50 000 besökare varje år vilket gör den till den mest besökta nationalparken i Norrbottens län. Det är ett mycket vackert naturområde som passar bra både för dagsutflykter och längre vandringar. Abisko är en populärplats för att se norrsken. Framför allt Aurora Sky Station, som ligger på fjället Nuoljas topp, är en utmärkt plats för detta. Många kommer även hit dagstid för att njuta av den vackra utsikten över parken. Här finns även ett kafé.

Sevärdheter i Norrbotten

Norrbotten är ett landskap som bjuder på många vackra sevärdheter. Gammelstad kyrkstad utanför Luleå är ett måste för dig som är intresserad av historia. Kyrkstaden med vackra röda kyrkstugor visar hur Luleå såg ut för 400 år sedan. År 1996 upptogs den på UNESCOs berömda världsarvslista. Även Norrbottens museum i centrala Luleå är väl värt ett besök. Här finner du utställningar året runt och du kommer att lära dig mer om samisk kultur samt det norrbottniskt folklivet. Norrbottensteatern i Luleå har ofta föreställningar för den som vill gå på teater.

Naturupplevelser i Norrbotten

Norrbotten är en av världens vackraste platser. Det finns många sätt som du kan upptäcka naturen. Vandring, padding och forsränning är bara några av många. På vinterhalvåret upplever du ett fantastiskt vinterlandskap och på sommaren kan du njuta av många soltimmar. Luleå är faktiskt en av de mest solsäkra städerna under sommaren. Luleå skärgård med sina 1312 öar är ett härligt utflyktsmål med stränder och klippor. Klubbviken på Sandön är en storfavorit hos många badälskare, men det finns även flera pittoreska fiskebyar som är värda ett besök. Brändöskär är en av dessa och här hittar du mysiga kaféer.

Njut av norrbottnisk mat

Maten från norra Sverige är något unikt. De lokala mattraditionerna speglar den rika natur som finns i Norrbotten. Många restauranger i Luleå och andra delar av Norrbotten erbjuder lokala delikatesser som fjällripa och röding. Lax, renkött, hjortron och löjrom är andra råvaror som många besökare uppskattar. Inlagda grönsaker, bär, fisk och kött är vanliga inslag i den norrbottniska maten.