Populära sevärdheter i Norrbotten

Norrbotten är Sveriges nordligaste landskap och kan erbjuda många härliga naturupplevelser och annat spännande som du inte kan få vara med om någon annanstans. I norra delen av vårt avlånga land är det öppna vidder och vacker natur som du kan vara med om på årets fyra års tider. Du kan erfara allt från Norrbottens ljusa sommarnätter till vita och kalla vinterdagar. I Norrbotten så är tillvaron helt och hållet okonstlad, vilket gör att det går att njuta av omgivningen och vad landskapet har att erbjuda både för stor som liten.

  • Abisko nationalpark i Lappland
  • Kiruna – Checka in på ishotellet
  • Norrbottens skärgård – sommar som vinter
  • Storforsen imponerar

Abiskos nationalpark – Måste upplevas!

Nationalparken i Abisko kan erbjuda dig som besökare massor av härliga upplevelser året runt. Du kan se allt från norrsken och vandra på någon av de alla lederna, varar Kungsleden är den populäraste, till att ta linbanan upp till toppen av Njullá eller besöka naturrummet. Det finns möjligheter att ta del av halv- och heldagsturer då en guide följer med och berättar vad du ser under vandringen. Självklart kan du vandra på egen hand om du hellre vill det, men se till att vara förberedd på att vädret kan slå om.

Abiskos nationalpark sträcker sig från Torneträsk och upp på fjällen. Hela parken är på 7 700 hektar och ligger 250 kilometer norr om polcirkeln. Vilket innebär att det finns både midnattssol (i cirka åtta veckor) och middagsmörker (i cirka fyra veckor). På vinterhalvåret finns det stora chanser att se norrsken (aurora borealis på latin), som har blivit alltmer populärt bland besökarna i parken att få uppleva. Norrskenet är en fascinerande naturlig ljusshow i flera färger som uppstår på himlen. Fenomenet uppstår när solvindarna krockar med molekyler och atomer som finns i jordens atmosfär.

Kiruna har mycket att erbjuda besökare

Kiruna är välbekant för många människor världen över. Dels för att i Kiruna så finns Sveriges rymdstation, men också för att varje år byggs det ett ishotell. Vem som helst kan checka in på hotellet och bo i något rum där i princip allt består av is. Ishotellet ligger i Jukkasjärvi, 15 minuter från Kirunas egna flygplats och du behöver inte boka ett rum för att besöka hotellet. Det går nämligen delta i guidade turer, då du får reda på allt från hur det går till att bygga hotellet och vad du får uppleva när du bor där.

Norrbottens skärgård – Utforska öarna året runt

I Norrbottens skärgård kan du välja att besöka en av de fyra skärgårdarna – Lule skärgård, Pite skärgård, Haparanda skärgård och Kalix skärgård. En av de mest populära är platserna att besöka är Bottenviken (Lule skärgård) då du har över 4 000 olika öar som du kan besöka om du hyr en båt. Ett perfekt sätt att uppleva Norrbotten under sommaren. På vinter ser exempelvis Luleås kommun till att det finns isvägar ut till vissa av öarna eller så kan du anmäla dig till någon av de skotersafaris som arrangeras varje vinter.

Storforsen och dess vattenfall

Storforsen ligger i Piteälven och har en längd på 5 kilometer fallhöjd på 80 meter. Forsen är en av de största i Europa och fryser inte till på vintern fast det är är över 40 minus grader. Du kommer riktigt nära Storforsen då det har byggts trädäck för att öka upplevelsen. Förutom forsen går det att njuta av en underbar rik flora och djur så som utter och hoppande öringar.