Här på vår sajt kommer du kunna läsa allt om Luleå och Norrbotten. Landskapet som har allt från höga berg i fjällvärlden till underbara sandstränder vid kusten och en sagolik skärgård, en dröm för naturälskaren! Luleå stoltserar som residensstad i Norrbotten och erbjuder sevärdheter som flygmuseet F21 och världsarvet Gammelstad kyrkby. För mer aktiva händelser varför inte testa Luleå isbanan under vinterhalvåret. Norrbotten bjuder på vackra nationalparker, Sveriges högsta berg Kebnekaise samt boenden som Tree hotel och ishotellet i Jukkasjärvi. Njut av norrskenet under vinterhalvåret i Abisko, en av världens bästa plats för att avnjuta detta fantastiska naturfenomen. Detta och mycket mer finns att uppleva i detta vackra län!

  • Naturupplevelser i Norrbotten
  • Sevärdheter och upplevelser i Luleå
  • Treehotel i Harads
  • Ishotellet i Jukkasjärvi

Norrbottens naturupplevelser

Norrbotten, Sveriges nordligaste län, erbjuder magiska naturupplevelser. Med nio nationalparker finns det ett oändligt utbud av natursköna vandringsmöjligheter, närmare bestämt 225 mil av dem. Delar av Kungsleden går genom Norrbotten där övernattning i fjällstugor erbjuds och i Muttus nationalpark finns ett utbud av kortare dagsturer på 7-14 km. Ett måste för den vandrings- och naturintresserade är en topptur till Kebnekaise. Starta vandringen från Nikkaloukta där västra leden tar dig 1800 m upp till Kebnekaises topp. Vandringen tar ungefär 10-14 timmar och kan göras utan guide. Är man mer äventyrlig av sig kan man ta en guidad tur upp för den östra delen där en del klättring är involverat.

Aurora borealis, i folkmun kallat norrsken är ett naturfenomen som kan bli synligt på himmelen i de nordligaste delarna av världen. Norrsken är synligt under vinterhalvåret mellan september och april. Norrbotten erbjuder många alternativ om vart du kan resa och bo för att uppleva norrsken. I Abisko ligger Aurora Sky Station, en magisk plats att uppleva detta fenomen. Man kan även se norrsken från bland annat treehotel i Harads och ishotellet i Jukkasjärvi så varför inte passa på att boka in en one of a kind hotellupplevelse med möjligheten att uppleva norrsken.

Se och göra i Luleå

Besök den vackra hamnstaden Luleå. Dess skärgård består av 1312 öar som på sommaren är en fantastisk naturupplevelse på båt. På vintern byts båten ut mot bil då skärgården förvandlas till ett snö- och islandskap där man kan köra ut till öarna eller boka in sin på en svävartur genom snölandskapet. Dessutom erbjuder Luleå en 17 km lång isbanan, den största av sitt slag, och är öppen för allmänheten. Flygmuseet F21 erbjuder en inblick i den militära flygvärlden och för en historisk upplevelse besök den välbevarade kyrkbyn, ett bevis på hur Luleå såg ut för 400 år sedan och en del av Unescos världsarv.

Treehotel i Harads

100 km från Luleå flygplats ligger Treehotel i Harads och är precis som det låter, hotellrum byggda uppe i träd. Hotellet grundades av paret Britta och Kent, lokala till området med målet att skapa något unikt och naturskönt. Hotellet erbjuder sju upplyfta hotellrum, alla med sin egna unika design och uppbyggnad. Spendera natten i fågelboet, ett hotellrum som är ett enormt fågelbo kamouflerat in i skogen. Eller i spegelkuben där utsidan består helt av speglar vilket får det att totalt smälta in i naturen. Utöver denna upplevelse erbjuder hotellet en restaurang med lokal cuisine. Ta chansen och upplev en barndomsdröm, att sova i en träkoja, bara en aning uppgraderad.

Ishotellet i Jukkasjärvi

Beläget i Jukkasjärvi, 200 km från polcirkeln, ligger ishotellet som i år firar 30-årsjubileum. Hotellet byggs upp på nytt varje år på grund av sin struktur men 2016 expanderade ishotellet och erbjuder nu boende året runt. Ishotell 365 kyls ner av solceller under sommarhalvåret och ger gäster möjligheten av besöka hotellet året om. Här erbjuder aktiviteter som hundsläde och hästturer i norrsken. Detta och mer info hittar du på hemsidan.